pátek 27. září 2013

Zapečený kus-kus

Původní recept vychází z webu apetitonline.cz, ale přišlo mi praktičtější dát směs do trouby a zapéct, než se patlat s placičkami. Zkoušela jsem ještě tohle jídlo odlehčit, aby bylo i pro lidi,co jim nedělá dobře cibule a sušená rajčata, s pažitkou místo cibule. No, jíst se tahle verze dá taky, ale je taková dost bez chuti. Je to rychlé, dobré a pokud se použije ovčí sýr a jogurt můžou to jíst i lidi, co nemůžou kravské mléko. Předpokládám, že verze s tofu by možná šla udělat, ale takový experimentátor zase nejsem.

Ingredience
  •     175 g kuskusu (bezvadná věc, jsou to v podstatě instantní těstoviny, stačí ho jen zalít vodou)
  •     200 ml horkého zeleninového vývaru (s vodou to jde taky a nepozorovala jsem extra újmu na chuti)
  •     1 ušlehané vejce (pokud není po ruce jogurt, přidáme ještě jedno vejce)
  •     3 lžíce přírodního jogurtu (půlka běžného kelímku)
  •     85 g sýra feta nebo balkánského sýra, nakrájeného na kostičky (klidně dejte 100 g)
  •     50 g vláčných sušených rajčat v oleji, jemně pokrájených (nevynechávat, je to opravdu dobrota)
  •     3 jarní cibulky, jemně pokrájené (případně nějaká menší jemná normální cibule nebo svazek pažitky)
  •     2 lžíce rostlinného oleje, například slunečnicového
  •     sůl a pepř
 
Příprava jídla
1. Kuskus vsypte do ohnivzdorné misky, přelijte horkým vývarem a misku přetáhněte plastovou fólií. Nechte stát pět minut nebo tak dlouho, aby kuskus vsákl všechnu tekutinu a změkl. Přidejte vejce i jogurt a dobře promíchejte. Osolte, opepřete a zapracujte kostičky sýra, rajčata i cibulku. Dejte do vymazaného pekáčku zhruba 15x20, není toho ani půlka běžného plechu, takže při více lidech víc surovin. Péct při 200 °C asi 15 až 20 minut, dokud není povrch pevný a zlatavý.

Žádné komentáře:

Okomentovat