pátek 13. září 2013

Pár základních receptů na rýži a jáhly


Stejně jako v mém běžném životě zde budu nejspíš dost nesystematická a tak se budou střídat návody přesně na gramy s odměřováním hrnky. Co se vaření týká, jsem příznivce chuti a pokud použiju nějakou nezvyklou surovinu nebo naopak něco hodně obyčejného, tak s tím pracuju, protože je to dobré a zatím jsem nečetla, že by to bylo zdraví nebezpečné. Ještě chci prohlásit, že pokud to bude možné, budu se snažit uvádět zdroje receptů.


Rýže – ještě pár let zpět to nebyla moje příliš oblíbená příloha, ostatně čekat zázraky od něčeho ve varných sáčcích asi nemá smysl. Pak se doma objevila italská rýže na rizota arboreto a už to bylo lepší, obzvláště super je na rýžové kaše a nákypy. Ovšem jako přílohovou miluju basmati, která je úžasně nadýchaná, má chuť sama o sobě, nelepí a nezabere moc času při přípravě. Thajská jasmínová naopak lepí, úžasně voní a super se hodí do jídel konzumovaných pomocí hůlek, co vím tak ji prodávají ve vietnamských prodejnách a nestojí zase tak moc a pro začátek se jí dá koupit klidně i jen kilo na ochutnání.



Rýžová kaše jedna porce

  • 50 g rýže 
  • 375 ml mléka špetka soli
Rýži (nejlíp ten druh na rizoto, nebo klidně i tu nejobyčejnější bez varných sáčků) propereme studenou vodou a dáme vařit do mléka (mléka raději víc než míň). Nejdřív uvedeme do varu a pak pomalu asi dvacet až třicet minut vaříme a mícháme na mírném ohni, dokud není kaše dobře hustá. V létě doporučuju dochutit nektarinkou nebo broskví s trochou másla a hnědého třtinového cukru. Nebo máslo, skořice a cukr moučka se taky hodí. Původní recept počítá s litrem a půl mléka na 200g rýže.

Rýžový nákyp asi pro čtyři lidi

  • 1 litr mléka
  • 200g rýže
  • 3 jablka klidně dost velká
  • 3 vejce
  • 50g másla 
  • 50g rozinek a sušených švestek/sušené ovoce podle chuti 
  • 30g cukru
  • ½ lžičky skořice 
  • kousek celé skořice 
  • 5 hřebíčku
  • sůl
  • máslo a strouhánka na vysypání formy
Opět vezmeme nějakou lepivější, kulatozrnnou rýži, propláchneme ji, přidáme skořici, hřebíček a špetku soli a vaříme do zhoustnutí, zhruba 20 minut. Vyndáme z rýže koření a necháme ji zchladnout, žloutky smícháme s cukrem a změklým máslem a dáme do rýže. Jablka a sušené ovoce nakrájíme na kousky a pak přidáme sníh ušlehaný z bílků, pak těsto nalejeme do vymazané a vyspané formy. Pečeme na 170 °C asi 45 minut, nejlepší je skleněná forma a díváme se, jestli je to zespodu už upečené. Recept se dá upravit po míň lidí ubráním jednoho vejce. (z časopisu žena a kuchyně jablečná kuchařka)


Jáhly – další bezlepková surovina, podle jedné kuchařky dvakrát až třikrát výživnější a sytivější než brambory. Dá se to sehnat ve zdravé výživě, případně v běžných obchodech u luštěnin, jsou to malé žluté kuličky, chuť je lehce do oříškova, docela podobná rýži. Na porci stačí zhruba 70 až 100g v suchém stavu a sytivé je to teda dost. Zatím jsem zkoušela jáhly jako kaši, jahelník a ještě kaši na slano. Důležitá věc je proplachování horkou vodou, osobně to je třikrát spařím, aby tam nebylo něco hořkého a líp se vařily.

Jáhlová kaše slaná odhadem jedna porce

  • 100g jáhel
  • 0,5 l vývaru
  • 2 cibule např. červené
  • 50g slaniny
  • 200g kysaného zelí
Zhruba 100g jáhel spaříme třikrát horkou vodou a vaříme asi v půl litru vývaru (jsem měla doma vývar a nějak netuším kolik toho bylo), myslím, že by stačil i zeleninový nebo nějaký jiný z kostky. Vaříme asi půl hodiny, dokud nejsou jáhly měkké a trochu rozvařené. Na další pánvi na troše oleje/sádla si necháme zezlátout cibule nakrájené na drobno (tady záleží na chuti, mě třeba chutná červená cibule), přidáme slaninu, uzené nebo nějaké zbylé maso na malé kostky. Dáme na kaši a můžeme zasypat kysaným zelím, kterým nešetříme. Chuť byla dokonalá a opravdu jsem se tím nacpala, takže zůstalo i na další den. A pokud se vynechá maso, dá se to brát jako bezmasý recept.

Jáhelník podle San Meruňkový jahelník


  • 0,5 l mléka
  • 2 vejce
  • 150g jáhel
  • 30g cukru
  • vanilkový cukr
  • 100g másla
  • meruňkový kompot nebo jiné oblíbené ovoce
Jáhly přebereme, dvakrát nebo třikrát spaříme vroucí vodou, propláchneme vodou studenou a dáme do vroucího mléka se špetkou soli a vaříme do měkka, asi půl hodiny. Vejce našleháme s cukrem do pěny nebo ušleháme žloutky s cukrem a z bílků uděláme sníh a pokračujeme jako u rýžového nákypu. Pro oba postupy: vymažeme pekáč máslem, dáme půlku kaše a poklademe meruňkami a na ně dáme zbytek kaše. Vršek poklademe plátky másla. Pečeme v troubě vyhřáté na 160°C třicet minut, dokud není zlatavý. Doporučuju mrknout k San, má tam i fotky a další recepty.


Žádné komentáře:

Okomentovat