úterý 17. září 2013

Slaný dýňový koláč

Tenhle recept je z Albert magazínu 10/2012 s mými úpravami a poznámkami.

  • 500 g máslové dýně (to je podlouhlá světle oranžová), případně stejné množství dýně hokkaido (taková ta kulatá oranžová, mají ji snad všude)
  • 525 g polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • sůl, pepř
  • 185 ml mléka
  • 40 g parmazánu, v tenkých plátcích nebo grand moravie (český sýr téhož typu, je to v zelených obalech)
  • 60 g čedaru, strouhaného
  • 4 plátky slaniny, na nudličky (klidně víc, záleží jestli to má být kalorická bomba nebo ne)

Troubu předehřejeme na 200 °C. Oloupeme dýni a nakrájime ji na kousky a dáme do pařáčku, přiklopíme a necháme asi 10 - 12 minut vařit, nebo ji decentně podlijeme vodou a dusíme dokud není měkká. Pak ji rozmačkáme, bacha poněkud lepí, takže raději vidličkou, dáme do velké mísy a společně s moukou, práškem do pečiva, solí a pepřem zpracujeme do hladka. Pak uděláme důlek a přidáme postupně mléko dokud se celá směs nespojí. Zpracujeme jako jiné těsto a dáme na vál, kde z něj vyválíme obdelník asi 20x30, mno asi půlka plechu. Nepřeháníme s moukou, i když se to dosti lepí. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a posypeme sýrem a slaninou. Ten čedar fakt doporučuju, je to moc dobré, případně jiný vyzrálý sýr. Osobně mi nedělalo problém sníst celý plech sama, doma se na to moc netvářili, ale to bych přičítala nedůvěře v dýni, ostatně jejich mínus.


Žádné komentáře:

Okomentovat