Tenhle ovocný chlebíček je v podstatě upravené muffinové těsto se sojovým ochuceným mlékem. Zkoušela jsem i variantu s kravským mlékem, ale u ní je třeba přidat cukr. Sojové mléko jsem použila vanilkové Alpro Soya, které se dá sehnat ve zdravé výživě nebo v dm drogerii. Chlebíčkovou formou myslím hranatou formu na biskupský chlebíček.
Suroviny:
- 290 g hladké mouky + trochu kokosu, asi deset gramů, jsem tam hodila nějaký zbytek, případně bez něj nebo naopak přidat víc kokosu místo části mouky
- 1 lžička sody + 1 lžička kypřícího prášku (možná by stačily jen dvě lžičky prášku, ale soda se i hodí)
- 100 ml rostliného oleje
- 120 g medu (cukr možný taky, ale asi bych tam dala nějaký třtinový) pokud preferujete sladší chutě, tak klidně o něco víc
- 2 vejce
- 2 rozmixované banány (hodně vyzrálé, čím měkkčí, tím lepší)
- 250 ml sojové vanilkové mléko (jsem to dělala pro kamarádku, co nemůže kravské mléko a jak je to ochucené, dává to tomu pěknou vanilkou chuť, pokud by se dalo normální mléko přidala bych tak 50g cukru a vanilkový cukr)
- 1 lžička skořice
- trochu mletého muškátového oříšku, s tím lehce, je hodně aromatický
- 1 plechovka ananasu kousky, nechat okapat a překrájet na menší kousky.
Příprava
Nejdřív v jedné misce smíchat mouku, kypřící prášek, skořici a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Pak rozpustíme med a rozmixujeme banány tyčovým mixérem, hodně do hladka, dáme mléko, vejce a ještě mixujeme, bude to pak nadýchanější, přidáme olej a vmícháváme mouku. Nakonec dáme ananas a dáme do chlebíčkové formy - vymazané a vysypané. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 45 minut - troubu nejdřív rozpálíme na 220 °C, necháme minutu zapéct a pak snížíme teplotu na 180°C a pečeme. Upečení kontrolujeme zapíchnutím špejle. Díky banánům to bude krásně vláčné a vydrží delší dobu a banány v těstě nejsou ani cítit.
Žádné komentáře:
Okomentovat